-13° Tuntuu kuin -17°
Tornio
-14° Tuntuu kuin -14°
Pello
-15° Tuntuu kuin -15°
Muonio

Tornion- Muonionjoen Lohikuninkuus

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Tornion – Muonionjoen Lohikuninkuus -tapahtuma järjestetään joka vuosi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tänä vuonna Väylänvarren Kyläseuran järjestämästä Lohikuninkuudesta kilpailtiin lauantaina 6.8. ja sunnuntaina 7.8.

Kysyimme Väylänvarren Kyläseuran sihteeristä Minna Lepolalta kuulumiset kilpailun jälkeen.

Lohikuninkuus on iso paikallinen tapahtuma

Tapahtuman kilpailukeskus ja punnitus sijaitsivat tänä vuonna Kolarissa LappeanLohessa. Osallistujia kisassa oli lauantai aamupäivään mennessä ilmoittautunut noin 180, ja kisaan osallistuneiden kalastajien kokonaismäärä kohosi viimeisinä ilmoittautumispäivinä lähes kahteensataan . Kilpailualue on Kolarin Ruotsin sillalta Pellon Puruskosken niskalle.

Kaksipäiväisen koitoksen suurimman saaliin nappasi voitokasta kautta viettävä kesäkuussa Pellossa järjestetyn Kojamon kiusauksen voittanut Mika Koskenniemi. Voittavan kalan paino oli 16,26 kg ja pituus 119,5cm. Kaloja tuotiin punnitukseen hieman vähemmän kuin viime ja edellisvuonna, eli yhteensä 31 kpl.
Kylätoimikunnan sihteeri Minna Lepola kertoo, että kilpailu sujui hyvin, kuten myös koko tapahtuma. Sää ei ollut paras mahdollinen kalastukseen eikä myöskään lauantaina järjestettyyn oheisohjelmaan, mutta siitä huolimatta kilpailukeskuksessa riitti väkeä. Tapahtumassa oli tarjolla vohveleita, viihdettä ja arpajaisia. Yleisöä viihdytti taikuri Juha-Matti Ristiharjun koko perheen taikashow, ja tanssia säesti lauluyhtye Järvärit Harry Ylisaukko-ojan johdolla.

Kuva: Väylänvarren kyläseura

Väylänvarren Kyläseura järjestää vuosittaisen tapahtuman pitkälti talkoovoimin

Tornion- Muonion lohikuninkuus tapahtuman suunnittelu aloitetaan joulu-tammikuussa, jolloin mietitään kalastuskilpailun ja arpajaisten palkinnot. Lisäksi mietitään tapahtuman esiintyjät ja yhteistyökumppanit. Maalis- huhtikuussa suunnitellaan markkinointi, arpojen ulkoasua ja haetaan arpajaislupa poliisilta. Tämän jälkeen tapahtumasta keskustellaan pelastusviranomaisten kanssa, hankitaan vastuuvakuutus ja tehdään tapahtumailmoitus.” Minna Lepola kertoo.

Ennen tapahtumaa kerätään vapaaehtoisia talkoolaisia, jotka tulevat hoitamaan punnituksen, vohvelien paiston ja myynnin sekä pika-arpojen myynnin. Vapaaehtoiset auttavat myös arpakisa-lippujen myynnissä. Tapahtuman jälkeen arpakisa-lippujen kannat toimitetaan poliisille, joka suorittaa arvonnan. Voittajille ilmoitetaan ja palkintojen noudosta sovitaan. Sitten on vielä paperityö poliisille arpajaisten osuudesta. Kaikki tämä tehdään talkootyönä kyläseuran voimin. Talkootunteja tapahtuman toteuttamiseksi tulee satoja, Minna Lepola jatkaa

Tornion – Muonionjoen Lohikuninkuus -kisa täyttää ensi vuonna peräti 30 vuotta. Suunnitelmat juhlavuotta varten ovat vielä auki. “ Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, alustavia keskusteluja on käyty. Saattaa olla, että juhlavuosi näkyy kilpailun ja arpajaisten palkinnoissa sekä kilpailukeskuksen ohjelmassa.” kertoo Minna Lepola

Aktiivinen Väylänvarren Kyläseura lisää yhteisöllisyyttä

Kyläseuran toiminta on alkanut jo vuonna 1938, silloinen nimi oli Väylänvarren maa- ja kotitalousseura. Väylänvarren kyläseuran toiminta-alue on Tornion- Muonionjoen varressa Pellon kunnan rajalta Kallioniemen, Väylänpään, Hietasen ja Lappean kautta Lompoloon, lähelle Kolarin kirkonkylää. Kyläseuran toiminta-ajatuksena on lisätä yhteisöllisyyttä ja alueen kiinnostavuutta. Väylänvarren kyläseura järjestää erilaisia tapahtumia, jotka ovat jäsenille ilmaisia ja  joihin muiden on yleensä mahdollista osallistua omavastuu hintaan.

Kyläseura on järjestänyt esimerkiksi vappukokon, kevään virkistyspäivän, erilaisia retkiä ja laavuiltoja, sekä venetsialaiset ja jouluruokailun. Vuonna 2021 tehtiin Väylänvarren kehittämissuunnitelma. Tulevaisuudessa on tarkoitus kehittää hankkeessa esille tulleita asioita.

Kyläseuran sihteeri Minna Lepola toivottaa paikkakuntalaiset tervetulleiksi mukaan Väylänvarren kylätoimikunnan toimintaan. Hän kehottaa tulemaan rohkeasti mukaan tapahtumiin, vaikka ei olisi jäsen. Osallistumalla tutustuu alueen ihmisiin ja on mukavaa, kun myös mökkiläisistä tulee tuttuja. Yhteydenotot kyläseuraan päin ovat tervetulleita, mikäli jokin aluetta koskeva asia on mielen päällä.