-14° Tuntuu kuin -19°
Tornio
-13° Tuntuu kuin -13°
Pello
-15° Tuntuu kuin -15°
Muonio

Matkakoski kiinnostaa lohenpyytäjiä

Matkakoski lohestus

Matkakoski on Tornionjoen suosituimpia lohikohteita. Koski on vuolas ja voimakas, sillä joki kapenee siinä kohtaa ja muodostaa hyviä pyyntipaikkoja kalastajille. Matkakoski on kilometrin pituinen ja putouskorkeus on 4,8 metriä.

Hyviä pyyntipaikkoja löytyy kosken varrelta sekä Suomen että Ruotsin puolelta. Säännöt rajan molemmin puolin eroaa toisistaan, kuten myös kalastusmaksut.

Tulevan kauden osalta Matkakosken lohikalastajia puhuttavat varsinkin spinnfluga -kalastuksen rajoitukset.

Miten Matkakoskelle pääsee?

Suomen puolellle Matkakoskea pääsee seuraamalla Jokivarrentietä E8 noin 38 km pohjoiseen päin Torniosta.

Ruotsin puolella Matkakoskelle pääsee pitkin 99 tietä Haaparannasta pohjoiseen noin 37 km. Kääntymällä oikealle Matkakoskelle päin löytyy kalastuspaikka noin 2-3 km päästä oikealla.

Matkakosken säännöt sekä kesän rajoitukset kaudelle 2022

Matkakoski 1
Kuva: Per Forsmark

Tornionjoella lohen vapakalastus alkaa 1. päivä kesäkuuta ja jatkuu elokuun loppuun saakka. Muutamat rajoitukset vaikuttavat kalastukseen kummallakin puolin Matkakoskea.

Rajoituksena Suomen puolella Matkakoskea ensi kesänä on spinnfluga -kalastuskielto emolohien vahingoittumisten vähentämiseksi kesäkuun 10 päivästä alkaen. Spinnfluga-kalastus on jatkossa sallittu vain 9.6 saakka molemmin puolin rajaa Kukkolankoskella ja Suomen puolella Matkakoskella.

Matkakoskella Ruotsin puolella tai muilla alueilla spinnfluga-kalastukseen ei ole tullut muutoksia aiempaan.

Ruotsin puolella kuitenkin Matkakosken kalastajien määrää rajoitetaan kesäkuun ajan, ja rajattu määrä kalastuslupia on saatavilla toukokuun alusta lähtien.

Spinnfluga -kalastuksessa valvontahavaintojen perusteella lohet tarttuvat usein suun ulkopuolelta ja merkittävä määrä lohista karkaa vahingoittuneina. Tämä haittaa alkukaudella nousevien arvokkaiden emolohien suojelua. Spinnfluga -kalastusta lukuunottamatta muu viehekalastus voi näillä alueilla jatkua nykyisillä rajoituksilla koko kesä-elokuun kalastuskauden.

Matkakosken Urheilukalastajat ry on tehnyt valituksen ja toimeenpanokieltopyynnön Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen koskien Maa ja metsätalousministeriön päätöstä rajoittaa spinnfluga-kalastusta ainoastaan ajalle 1-9.6.2022.

Matkakosken Urheilukalastajien tavoite ja toive on että samat säännöt spinnfluga-kalastuksessa pätevät sekä Ruotsin että Suomen puolella.

Yleiset Matkakoskea koskevat kalastusrajoitukset ja -säännöt

Vavalla ja vieheellä kalastettaessa sallitaan yhden lohen pyytäminen ja saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohti. Vuorokausiluvalla kalastettaessa lupa oikeuttaa yhden lohen saaliiksi ottamiseen luvan voimassaoloaikana. Vapautettuja kaloja ei lasketa saaliiksi.

Sellainen kalastus vapavälineillä, jossa kalan tarttuminen ulkopuolelta on ilmeistä, on kiellettyä. Suun ulkopuolelta tarttunut kala on välittömästi laskettava takaisin veteen.
Spinnfluga-kalastuksessa on sallittu käyttää vain yksihaaraista koukkua, jonka kitakoko on enintään 12 mm.

Vavalla ja vieheellä kalastettaessa sallitaan yhden lohen pyytäminen ja saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohti. Lohen alamitta on 50 cm. Alamittaiset ja talvehtineet lohet on vapautettava elävänä tai kuolleena.

Mitä Matkakoskella kalastaminen maksaa?

Suomen puolella Tornionjoen lohen kalastusta varten tarvitaan sekä yhteislupa että maksettu Valtion kalastonhoitomaksu.

Lohen kalastuksessa vapavälinein tarvitaan Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon yhteislupa. Yhteisluvan vuorokausiluvan hinta on 20 euroa, viikkoluvan 80 euroa ja kausiluvan 160 euroa. Huomioi, että myös soutaja tarvitsee luvan. Kalastukseen osallistumaton muu henkilö voi olla veneessä ilman yhteislupaa.

Lupa tarvitaan lohenkalastukseen koko Suomen puoleisella rajajoella. Ruotsin puolella lupa oikeuttaa lohen kalastukseen vain osalla rajajokea. Suomen puolella lohta ei voi kalastaa muilla luvilla.

Yhteisluvan lisäksi valtion kalastonhoitomaksu tulee olla maksettuna. Valtion kalastonhoitomaksu vuodelle 2022 on 45 € / kalenterivuosi, 15 € /7 vrk ja 6 € /1 vrk. Vavalla ja vieheellä kalastettaessa sallitaan yhden lohen pyytäminen ja saaliiksi ottaminen kalastajaa ja vuorokautta kohti.

Ruotsin puolella Matkakoskella tarvitaan kyseisen alueen kalastuslupa.