Tuntuu kuin 3°
Tornio
Tuntuu kuin 7°
Pello
Tuntuu kuin 7°
Muonio

Kalatarinoita kaudelta 2022: Stanislavin saaliina 21.5kg lohi Matkakoskelta

Yli 20kg lohi

Tsekkiläinen himokalastaja Stanislav Smejdir nappasi oman ennätyskalan Tornionjoelta. Kokenut pohjoisen kävijä sai heinäkuun alussa Ruotsin puolen Matkakoskelta peräti 131 cm pitkän ja 21,5 kg painavan lohen.

Tämän vuoden kalastusmatka alkoi Byske-joelta Ruotsin Norrbottenista, jossa Smejdir seurueineen vietti ensimmäiset 3 päivää. Veden lämpötila oli siellä kuitenkin liian lämmin (23°C) ja kalat kadoksissa. Byske-joelta siirryttiinkin sitten yön yli Matkakoskelle jatkamaan kalastusta.

Smejdir sai Matkakoskella neljäntenä päivänä jo ensimmäisen heiton jälkeen kiinni noin 6-8 kiloisen lohen, jota ei tosin saanut nostettua koska käsissä oli liikaa siimaa (?). Iso kala nappasi kiinni kymmenen heittoa ensimmäisen lohen jälkeen. Koko kalareissun aikana koukkuun tarttuivat vain nämä kaksi yksilöä.
Smejdir kertoo miten vonkale napattiin: “Ensimmäisen kalastuskierroksen jälkeen eräs paikallinen, taitava ruotsalainen kaveri kutsui minut kahville ja suositteli minulle vaaleanpunaista perhoa. Löysin laatikostani vain yhden vaaleanpunaisella perhon. Se oli itse sitomani yksikoukkuinen perho. Kun jatkoin seuraavaksi kalastamista uudella perhovalinnalla, sain heti noin 6-8 kg lohen, joka kuitenkin pääsi karkuun. Saamani iso lohi tuli melko nopeasti ensimmäisen karkuutetun jälkeen. Seurasimme lohta noin 400 m alajuoksuun, kauimpana etäisyys vavasta oli 160 metriä. Saimme lohen nostettua n.20 minuutin taistelun jälkeen.”

Kalamies Smejdir sanoo tähtien olleen erityisen suotuisassa asemassa ja arvelee että tarvitaan taivaallista johdatusta, jotta vastaava ihme toistuisi!

Kansainvälinen kalamies kaipaa pohjoisen lohijoille

Kalastamiseen hurahtanut Stanislav Smejdir kertoo meille miten kalastusharrastus oli alkanut;

“ Aloitin perhokalastuksen asuessani vuoden Uudessa-Seelannissa 2008. Sitä ennen oli ainoastaan pyytänyt  karppeja Tšekissä. Ensimmäisten kalastuskokemusten jälkeen aloin kehittää yhden käden tekniikkaani Tšekissä ystäväni Michaelin kanssa ja aloitimme yhteiset taimenenkalastusmatkat Slovenian vuorille vuonna 2012. Lisäsin portfoliooni tšekkiläisen/ranskalaisen nymfimenetelmän ja olen käynyt Sloveniassa kalassa kuudesti kuuden vuoden sisällä. Suurimmat kalastusmenestykset tähän mennessä olivat yli viisikiloinen 78 cm kirjolohi ja ainutlaatuinen 68 cm marmoritaimen.”

Pian kalamatkat suuntautuivat pohjoiseen päin. Vuonna 2015 Smejdir ystävineen lähti Ruotsin Rautasjoelle taimenia ja harjuksia kalastamaan. “Meillä oli selässä 30 kg reput ja käveltiin joen rantaa 35 km ylös ja alas Rautaan kylästä. Rehellisesti sanottuna se oli oikea harjusparatiisi. Sain noin 75 kpl harjusta yhdessä päivässä. Seuraavana vuonna toteutimme vastaavan jokikalastusmatkan ja onnistuimme kävelemään Rautasjaureen saalistamaan taimenta ja nieriää.”, Smejdir kertoo.

Ensimmäisen lohimatkansa Smejdir ystävineen teki vuonna 2019. “ Vuokrasimme helikopterin ja lensimme Kiirunasta Rostoeno- ja Tavaenojokien yhtymäkohtaan, missä Lainiojoki syntyy. Vietimme siellä kahdeksan yötä ja paras lohipaikka oli 6 km päässä telttapaikastamme. Sain nostettua kolme lohta joista isoin oli  99 cm pituinen “

Kiitokset kalakaverille ja kärsivälliselle vaimolle

Stanislav Smejdir haluaa kiittää kalakaveriaan Michaelia, jonka kanssa näitä huimia kalaseikkailuja on toteutettu. Lisäksi hän haluaa antaa erityskiitoksen vaimolleen Klaralle siitä, että saa käydä joka vuosi kalastusretkellä samalla kun vaimo ja lapset kärsivällisesti odottavat kotona. “Vaimoni sanoo että se ei ole helppoa aikaa perheellemme, koska kellun “kalapilvelläni” muutama kuukausi ennen ja jälkeen jokaisen kalamatkan eikä millään muulla ole minulle väliä” Stavislav Smejdir jatkaa.

Tornionjoki.fi onnittelee Stanislavia hienosta saaliista ja toivotamme hänet lämpimästi tervetulleeksi Tornionjoelle kalaan  jatkossakin!