tornionjoki.fi | arkisto

paluu tornionjoki.fi sivuille


24.01.2008 Muonion Lohiviikot ry tiedottaa


Muonion Lohiviikot ry on päättänyt, että 15 yhtäjaksoisen kisavuoden jälkeen on välivuoden aika eli Muonion perinteistä Lohiviikkoa ei kisailla ensi kesänä.

–Syynä on Suomen linjaton lohipolitiikka ja hupenevat saaliit, jotka eivät ole viime vuosina olleet lohijoen arvoisia, toteaa Muonion Lohiviikot ry:n sihteeri Juhani Roimaa.

Muonion elinkeinoelämälle menetys on Roimaan mukaan niin imagollisesti kuin taloudellisestikin suuri.

– Tällä hetkellä kylmä ja todella harmittava tosiasia on se, ettei joessa ole tuotetta, jolla kisa voitaisiin järjestää. Uskomme ja toivomme järjen voittavan lohipolitiikassa vuoteen 2009 mennessä, Roimaa sanoo.

Parhaimpina vuosina lohiviikoille on osallistunut yli 300 lohensoutajaa.

Lohiviikkojen alkuperäinen tavoite oli - ja on Tornion-Muonionjoen palauttaminen lohi-ja taimenjoeksi. Muutamana vuonna on näyttänyt, että tavoitteessa on onnistuttu, mutta viime vuodet ovat olleet takapakkia. Osa huonoista saaliista on johtunut luonnonoloista, lämpimistä kesistä ja luontaisesta lohikannan vaihtelusta sekä joen vähävetisyydestä.

– Suurin syy on kuitenkin virheellinen lohipolitiikka, sanoo Muonion Lohiviikot ry:n puheenjohtaja Matti Myllykangas.

– Oletettavaa on, että niin Suomen uudesta kalastusasetuksesta kuin neuvotteluista Ruotsin kanssa uudesta Rajavesistösopimuksesta tulee kova vääntö. Erityisesti Haaparannan alueen ammattikalastajien vaatimusten seurauksena, Myllykangas arvelee.

Asiaan on hänen mukaansa tärkeää saada kestävä ratkaisu, koska lohen tilanne on saalistilastojen valossa huolestuttava ja erityinen huoli on Tornion-Muonionjoen luonnonlohen osalta.

Myllykankaan mukaan Tornion-Muonionjoen saalismäärä voitaisiin järkevällä lohipolitiikalla nostaa 100 000 kiloon, kun saalismäärät nykyisellään ovat vain muutamia tuhansia kiloja.


paluu tornionjoki.fi sivuille